İşçi, işyerinde en az bir yıl çalışılarak KIDEM TAZMİNATI alma hakkını kazanır. Hak kazanılan kıdem tazminatı; emeklilikte, vefat halinde veya işveren tarafından işçinin işveren tarafından işten çıkarıldığı durumlarda alınabilir. Bunların dışında kıdem tazminatı alabilmek için işçinin haklı bir nedenle iş sözleşmesini feshetmesi veya erkeklerin askerlik, kadınların da evlendikten sonra bir yıl içinde bu nedenlerle etmesi gerekmektedir.
EMEKLİ OLMADAN KIDEM TAZMİNATI ALMA ŞARTLARI
Emekli olmadan kıdem tazminatı alma koşulları, işe ilk defa başlanan tarihe göre değişiyor. İşe giriş tarihine göre, koşullar şöyle:
– 8 Eylül 1999’dan önce işe girenler: 15 yıl sigorta, 3600 gün prim.
– 9 Eylül 1999-30 Nisan 2008 tarihleri arasında işe girenler: 25 yıl sigorta, 4500 gün prim.
– 1 Mayıs 2008’den sonra işe girenler: 25 yıl sigorta, 5400 gün prim.
– 9 Eylül 1999’dan sonra işe girenler: Sigortalılık süresi şartı aranmaksızın 7000 prim gününü doldurarak emekli olmadan kıdem tazminatını almaya hak kazanacaklar.
KIDEM TAZMİNATI HESAPLAMA
Mevzuata göre, işçinin çalıştığı her geçen yıl için 30 günlük brüt ücret karşılığında kıdem tazminatı hesaplanıyor. Tazminat hesabı yapılırken, brüt maaşa düzenli ve nakit olarak yapılan tüm ödemeler de ekleniyor. Kıdem tazminatında bir tavan belirleniyor. Bu tavanın üzerindeki maaşlar kıdem tazminatının hesabında dikkate alınmıyor. Çalışanın geliri bu tavan tutarın altındaysa, tazminat hesabında aldığı maaş geçerli oluyor. Ancak gelir bu tavan tutarın üstündeyse, maaş ne olursa olsun kıdem tazminatı bu tavandan hesaplanıyor.
Kıdem tazminatı hesaplamasına esas ücretin bir tavanı vardır. Bu tavan her sene devlet tarafından belirlenir. 2020 yılı ilk 6 ayı için kıdem tazminatı tavanı 6.730,15 TL’dir.
İşçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük giydirilmiş brüt ücreti tutarında kıdem tazminatı ödemekle yükümlüdür. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.